Implantologie

Tanden en kiezen kunnen om verschillende redenen verloren gaan. Door een ongeval, gaatjes of ontsteking aan het tandvlees; ook kunnen één of meerdere tanden en kiezen niet ontwikkeld zijn en dus ontbreken. Een implantaat kan hiervoor een oplossing zijn.

In het eerste onderzoek zal onze tandarts-implantoloog kijken naar de mogelijkheden van een implantologische behandeling voor uw specifieke mondsituatie. Het maken van röntgenfoto’s en/of een 3-dimensionale scan is hierbij meestal noodzakelijk. Als het bij u technisch mogelijk is om implantaten te plaatsen zal met u een vervolgafspraak gemaakt worden voor een tweede onderzoek. Naar aanleiding van het tweede onderzoek ontvangt u een individueel behandelplan met gespecificeerde begroting. U kunt dan zelf met uw verzekering overleggen wat uw vergoeding is. U weet dan precies waar u aan toe bent. Voor een optimale zorgverlening door ons team worden de implantologie consulten en behandelingen doorgaans op een woensdag en soms op een dinsdagmiddag met u gepland.

Voordat een implantologie behandeling gestart wordt is het van groot belang dat u een goede mondhygiëne heeft. Onze mondhygiëniste of preventie – assistente helpt u hierbij.

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een kunstwortel, die in het kaakbot geplaatst wordt en zo dient als vervanging van een echte tandwortel. Implantaten zijn gemaakt van titanium en zien er uit als ‘schroeven’. Implantaten zijn ongeveer net zo groot als een natuurlijk tandwortel.

En dan…

Als één tand of kies ontbreekt kan deze ruimte opgevuld worden met een kroon die vervaardigd wordt op het implantaat. Het grote voordeel is dat de naastgelegen tanden onaangetast blijven.

 

Als de meeste of alle tanden en kiezen ontbreken kan een kunstgebit een oplossing zijn. Als u deze al een langere periode gedragen heeft kan het zijn dat het kaakbot zodanig slinkt dat het kunstgebit onvoldoende houvast heeft. Ook in dit geval kunnen implantaten een oplossing zijn. Er worden implantaten geplaatst die met een druksysteem het kunstgebit goed op de plek houden. Onze tandprotheticus en tandarts- implantoloog kunnen u hierover adviseren.