Mondhygiëne

Een cijfer voor uw tandvlees

Gezonde tanden kunnen niet zonder gezond tandvlees. Is uw tandvlees ongezond, dan kan dat ertoe leiden dat uw tanden en kiezen los gaan staan. Uiteindelijk kunt u hierdoor zelfs uw tanden en kiezen verliezen. Reden genoeg dus om ervoor te zorgen dat uw tandvlees gezond blijft.  Soms kan het ook zijn dat u preventief een afspraak krijgt bij de mondhygiëniste of preventie – assistente. In het geval van implantologie of orthodontie is het bijvoorbeeld zeer belangrijk om met een goede mondhygiëne de behandeling te starten.

De gezondheid van uw tandvlees wordt door ons gemeten. Uw tandvlees krijgt van ons een cijfer. Dit noemen wij een DPSI-score. Op basis van deze score valt u in behandelcategorie A, B of C. Dit wordt in uw patiëntendossier genoteerd. De behandelcategorie is bepalend voor de vervolg behandeling.

Valt u in categorie A?

Is de toestand van uw tandvlees en kaakbot stabiel, maar zijn er nog punten die speciale aandacht vereisen? Dan bezoekt u de preventie- assistente. Dit is een tandartsassistente die is opgeleid voor het uitvoeren van preventieve behandelingen die de mondhygiëne op peil houden. Verwijderen van tandsteen en plak bijvoorbeeld, of voorlichting en instructie over gebitsverzorging.

Valt u in categorie B of C?

Dan gaat u naar de mondhygiëniste. Voor tandvleesproblemen die de mondgezondheid bedreigen, maakt de mondhygiëniste een behandelplan conform het door de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie vastgestelde paraprotocol. De mondhygiënist heeft de HBO – opleiding Mondzorgkunde gevolgd en is dé specialist in preventieve mondzorg. Zij richt zich op het voorkomen van tandbederf en tandvleesaandoeningen. Als er sprake is van een tandvleesaandoening als parodontitis dan bent u bij de mondhygiëniste in goede handen. Professionele, intensieve reiniging is belangrijk omdat daarmee de schadelijke bacteriën in uw mond verminderen. Daardoor blijft de kwaliteit van uw mondgezondheid behouden.

Naar de parodontoloog

In sommige gevallen wijst de mondhygiënist u door naar de parodontologie. De parodontoloog is een tandarts die zich gedurende een driejarige fulltime vervolgopleiding heeft gespecialiseerd in tandvleesaandoeningen. Hij of zij legt zich geheel toe op het behandelen van gingivitis en parodontitis of het corrigeren van defecten na genezing hiervan.