Mondhygiënist in de klas – Tandheelkundig Centrum Nieuwoord – Woudenberg
Header afbeelding

Terug naar overzicht

Mondhygiënist in de klas


Groep 3 van de Woudenbergse Griftschool krijgt maandag bezoek van mondhygiënistes Isabelle en Kim. Alle groep3-ers hebben hun tandenborstel van thuis meegenomen. Juf Ina heeft haar klas heel goed voorbereid over het thema mondzorg en liet alle kinderen hun eigen tandenborstel meenemen.

In de klas zitten ook 5 groep 8-ers die vandaag meedoen met de klas van juf Ina. Zij herinneren zich nog hun poetsles in groep 3 en vinden het leuk dat ze vandaag opnieuw mogen meedoen.

Mondhygiënist Isabelle stelt de kinderen een aantal vragen. Gaan jullie wel eens naar de tandarts? Wat zie je allemaal in de tandartspraktijk? Waarom heb je tanden? En hoe kun je voorkomen dat je gaatjes krijgt? De kinderen doen actief mee, beantwoorden de vragen en vertellen ook over hun eigen ervaring: Sommige kinderen hebben een wiebeltand en laten die trots zien, anderen hebben al 8 tanden gewisseld.

Isabelle legt uit dat het belangrijk is om de nieuwe grote mensen tanden goed te poetsen. Als zij vraagt of de kinderen hun tanden poetsen zegt de groep volmondig Jaaaa!!! Zowel ‘s ochtends als ‘s avonds poetsen zij hun tanden, het liefst samen met papa of mama. Papa en mama houden de tijd in de gaten en zorgen dat alle tanden aan alle kanten gepoetst worden vertelt een van de jongens.

Goed poetsen hoe doe je dat?
Kim en Isabelle leggen dat graag uit. Iedereen krijgt een kleurtabletje dat tandplaque op de tanden zichtbaar maakt. De kinderen zijn heel enthousiast en laten elkaar zien hoe roze hun mond is geworden. Daarna krijgt iedereen een tandenborstel en wordt er gepoetst. Kim doet het voor bij poetsaap Pim, die voor de gelegenheid mee is gekomen. De kinderen volgen de instructies nauwgezet op en even later zien we bij iedereen mooie witte tanden.

Aan het einde van de poetsles doet Een van de meisjes een mondkapje voor en trekt handschoenen aan. Als een echte tandarts doet zij controles bij haar klasgenoten. Dan meldt zich een klasgenootje die graag assistente wil zijn. Samen kijken ze met een mondspiegel in de monden. Het lijkt wel een tandartspraktijk hier in de klas!

Wat een mooie start van de week waarin mondhygiënistes van Tandheelkundig Centrum Nieuwoord de Woudenbergse basisscholen bezoeken. Dinsdag zijn zij te vinden op de Julianaschool, donderdag op de Jan Ligthartschool en vrijdag in groep 3 van de Olijfboom.

Publicatiedatum: 14-05-2019